Οχυρώσεις

Κάστρο Ρηνιάσας

Κοντά στο χωριό Ριζά του νομού Πρεβέζης σε ύψωμα φύσει οχυρό, σώζεται το περίφημο κάστρο .

 

Κάστρο Αγίου Ανδρέα

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πρέβεζας. Κτίστηκε αρχικά από τους Τούρκους, ενώ στα τέλη του 17ου αι. σημειώνονται έργα βελτίωσής του από τους Βενετσιάνους.Το 1807 ο Αλή-Πασάς το βρήκε σχεδόν ερειπωμένο και προχώρησε σε αρκετές επεμβάσεις. Είχε τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης. Το κάστρο περιβάλλονταν από την τάφρο(ντάπια), που ήταν έργο του Αλή-Πασά, στις αρχές του 19ου αι. Το κάστρο είναι ένα επίμηκες τετράπλευρο οχυρό με τέσσερις γωνιακούς προμαχώνες και έναν μικρότερο στο μέσο της δυτικής πλευράς.

 

Κάστρο Παντοκράτορα

Το 1807 η Πρέβεζα περνά οριστικά στον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Τότε, ανεγείρεται, σε σχέδια του γάλλου συνταγματάρχη F.F.Guillaume de Vaudoncourt, και το Ουτς Καλέ (ουτς=uc, τουρκ.=άκρη, τέρμα) ή Κάστρο του Παντοκράτορα, από την ομώνυμη εκκλησία που προϋπήρχε εκεί, για τον απόλυτο έλεγχο τόσο του ανοικτού πελάγους όσο και του στομίου του κόλπου.

 

Προμαχώνας Βρυσούλας

Ο παράκτιος προμαχώνας των Πευκακίων βρισκόταν ανάμεσα στα ακρωτήρια Σκαφιδάκι και Άκτιο .

 

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Στη νότια έξοδο της τάφρου της πόλης προς τη θάλασσα, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου νότια από το κάστρο του Παντοκράτορα, την ίδια περίοδο (1807-1808) ο Αλή πασάς χτίζει, σε σχέδια και πάλι του γάλλου συνταγματάρχη F.F.Guillaume de Vaudoncourt, και το Γενή Καλέ (Νέο Κάστρο) ή Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, από την ομώνυμη εκκλησία που προϋπήρχε εκεί, με μέτωπο δραστικό προς το εσωτερικό του κόλπου.

 

Κάστρο Πάργας

Ύστερα από δύο κατεδαφίσεις, οι Ενετοί το 1792 ξαναχτίζουν το κάστρο της Πάργας, το οποίο εξαιτίας της φυσικής το υ οχύρωσης αλλά και της αρτιότητας σχεδίου θα μείνει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή πασά των Ιωαννίνων (1788-1822).