Ιστορικές θέσεις και πόλεις

 

Περιοχές Δήμου Φιλιππιάδας

Κοκκινόπηλος

Υπαίθρια θέση κοντά στον ποταμό Λούρο και τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, πάνω στην εθνική οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων, ο Κοκκινόπηλος αποτελεί ίσως την αρχαιότερη ως τώρα αρχαιολογική θέση όχι μόνον της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Όρραον

Χτισμένος σ’ έναν χαμηλό λόφο (υψ. 350 μ.), στις δυτικές υπώρειες του Ξηροβουνίου, δίπλα στον σημερινό οικισμό Καστρί Γυμνοτόπου, με θέα εξαιρετική προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και ιδιαίτερα προς τα πεδινά παράλια του Αμβρακικού, ο οικισμός του Ορράου, κοιτίδα του φύλου των Μολοσσών, ιδρύεται λίγο πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. για να ελέγχει τη διάβαση από τον Αμβρακικό προς την ηπειρωτική ενδοχώρα.

 

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης

Στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στο χωριό Αγ. Γεώργιος, βόρεια της Φιλιππιάδας, δεσπόζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης. Μεγάλα βουνά με βραχώδεις εξάρσεις υψώνονται πάνω από το ποτάμι και τις καμάρες του υδραγωγείου. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό-Αύγουστο (1ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.) για την εξασφάλιση της ύδρευσης της νέας πόλης.
Το υδραγωγείο αποτελείται από ένα αγωγό μήκους 50 χλμ. που μετέφερε το νερό από τις πηγές του Λούρου, στις δύο δεξαμενές του Νυμφαίου της Νικόπολης.

 

Μνημείο Ζαλόγγου

Σε απόσταση κοντινή από τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, πάνω από την προικισμένη σε βλάστηση Καμαρίνα, ορθώνεται ο ιστορικός βράχος του Ζαλόγγου, όπου 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά τους έσυραν το 1803 τον χορό του θανάτου, για να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή πασά (1788-1822), όταν το Σούλι υπέκυψε μετά από πολύχρονους αγώνες.
Κασσώπη
Σε θέση ιδεώδη από άποψη κλίματος και ασφάλειας, σε οροπέδιο στις νότιες πλαγιές του Ζαλόγγου (υψ. 550-560 μ.), με θέα θαυμάσια προς τον Αμβρακικό, τη Χερσόνησο και το Ιόνιο, η Κασσώπη ιδρύεται πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. για να αποτελέσει το πολιτικό κέντρο της Κασσωπαίας και να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.

 

Νικόπολη

Οκτώ χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, σε έκταση 9000 στρεμμάτων, εκτείνεται η αρχαία Νικόπολη, η ίδρυση της οποίας συνδέθηκε με την κοσμοϊστορικής σημασίας ναυμαχία που έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στη θάλασσα του Ακτίου. Επακόλουθο της ναυμαχίας αυτής δεν ήταν μόνο η κατάρρευση του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου (των Πτολεμαίων της Αιγύπτου) αλλά και η αρχή της Ρωμαϊκής περιόδου, με την μονοκρατορία του νικητή Οκταβιανού Αυγούστου.

 

Νεκρομαντείο Μεσοποτάμου

Κοντά στην αρχαία Εφύρα, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, στη βορειοδυτική πλαγιά του οποίου απλώνεται το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, βρίσκεται το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκυομαντείο (νέκυς=νεκρός) του Αχέροντα. Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη (ή Πλούτωνα), η μοναδική άνοδος του οποίου στον Επάνω Κόσμο συνδέθηκε με την αρπαγή της όμορφης Περσεφόνης.

 

Εφύρα

Θέση που αναφέρει ο Όμηρος, η Εφύρα, αποικία των Μυκηναίων, τοποθετείται στον λόφο, 500 μ. βόρεια του Νεκρομαντείου (στον σημερινό Μεσοπόταμο)